Photo Gallery of Greek Nature and Culture - Ελληνική Φύση και Πολιτισμός
Portitsa Gorge / Φαράγγι Πορτίτσας
Spilaeo / Σπήλαιο
Spilaeo village is a historical site, situated in the “balcony” of mountain Orliakas (Mountain range Pindos). For its habitants living nature is everyday life, whereas for the visitors an astonishing discovery. Its beauty and the special features of the area have been recognized from the state which declared it and officially as “site of historical importance and particular natural beauty”. From there we have access to the springs of Venetikos river and their fields. At the bottom we reach Portitsa valley and the stone bridge.
The two giant rocks stand at the entrance of the Portitsa gorge and complete the magnificence of the scenery.
Portitsa Gorge / Φαράγγι Πορτίτσας
Το χωριό σπήλαιο είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου, στο βουνό Όρλιακας της Πϊνδου
Η κοιλάδα Κανάβη δημιουργείται ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας και καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, την Πορτίτσα. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας.
Η κοιλάδα Κανάβη δημιουργείται ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας και καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, την Πορτίτσα. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος, παραπόταμος του Αλιάκμονα.
Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο με συνολικό μήκος 34 μ. και πλάτος 2,70 μ., το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μ.
Paliurus spina-christi / Παλίουρος - παλιούρι
Paliurus spina-christi - the fruit
Παλίουρος - παλιούρι - οι σπόροι
Το Paliurus spina-christi είναι ένας πολύκλαδος, αγκαθωτός, με φλοιό σταχτωπό, με ισχυρό ριζικό σύστημα, εντονότατη παραβλαστικότητα, σκληρό και βαρύ ξύλο, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, οι βλαστοί του οποίου σχηματίζουν αλλεπάλληλες γωνίες αντίθετης φοράς, με ένα φύλλο και δύο παράφυλλα μισχοφυή αγκάθια (ένα ευθύ, ένα κυρτό) έξω από κάθε κόμβο. Τα φύλλα είναι ωοειδή, δίσσειρα, μήκους 1–4 εκατοστά, ευρεία, στιλπνά πράσινα, με οδοντωτή περίμετρο. Ο καρπός είναι ξηρός, ξυλώδης, κοκκινοκίτρινος ή καστανοκίτρινος, τρίχωρος, περιβάλλεται από ένα κυκλικό πτερύγιο (κυματοειδές πτερύγιο) με διάμετρο 2-3,5 εκατοστά και φέρει ένα φακοειδές σπέρμα σε κάθε χώρο.
Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό με μεγάλη νεκταροέκκριση και ταυτόχρονη παραγωγή γύρης, χρώματος έντονου κίτρινου και παράγει μέλι άριστης ποιότητος, φωτεινού κίτρινου χρώματος, με πολύ καλό ιξώδες.
Το Paliurus spina-christi, κοινώς γνωστό ως το «αγκάθι του Χριστού», «αγκάθι γιρλάντα», «αγκάθι της Ιερουσαλήμ» ή «στέμμα από αγκάθια», είναι ένα είδος Παλίουρου, το οποίο κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου και τη νοτιοδυτική και Κεντρική Ασία.
Τα ονόματα αυτά προέρχονται από ένα παλαιό θρύλο ότι τα αγκαθωτά κλαδιά του θάμνου χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν το ακάνθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Χριστού πριν από τη σταύρωσή του.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)